Aardappelrecepten

Aardappelen eten is niet slecht. Ze geven voedingsstoffen en vullen goed. Aardappelen passen prima in een gevarieerd eetpatroon. De nieuwe aardappelen zitten boordevol vitamine C. Aardappel is ook zo'n product waar je meer mee kan dan frites maken. Op deze pagina vind je al mijn aardappelrecepten. Houdt deze pagina wel in de gaten want het wordt regelmatig aangevuld. 

Wat nog beter is. Bookmark deze pagina. En check iedere dag of het is aangevuld met nieuwe recepten. 

In ieder tekstvak staat een zin met de tekst: 'klik hier voor het recept'. Wanneer je daarop klikt landt je op het recept. Makkerlijker kan niet!

18

Heerlijke variaties met aardappelen

gratin dauphinois recept

Dit lijkt op aardappel gratin, maar is het niet. Gratin Dauphinois is niet bedekt met geraspte kaas. Ik heb de oorspronkelijke receptuur ook niet echt gevolgd. Een beetje culinaire vrijheid mag toch wel. 

Klik hier voor het recept

Hasselback aardappel


Een sjieke manier van aardappel serveren vind ik dit. Moeilijk - welnee. Kwestie van zorgvuldig snijden. Overgieten met hete boter en in de oven plaatsen. Is ook makkelijk van tevoren te bereiden. Ook een aanrader als je een bbq party hebt. Bereid ze van te voren. Pak per aardappel in aluminiumfolie in, zodat je ze kan opwarmen voor het eten aan de achterkant van de bbq. 

Klik hier voor het receptandijviestamppot met kip

Deze keer heb ik de andijvie gesmoord met een klontje boter en wat water. Het slinkt en gaart tegelijk. Bij andijvie is iets pittigs best lekker. Ik had maar een halve eetlepel gebruikt van de harissa poeder bij de kip, maar wij vonden het al knap pittig. 

De kipfilet was biologische kipfilet met sterren. Dus geen plof- of lokkip. Je merkt dat ook bij het bakken van de kip. Er komt geen vocht uit. Bij plofkip komt er eerst vocht uit waardoor het gaat sudderen in je pan. 

Klik hier voor het receptboerenkool stamppot anders


Boerenkool met worst en spekjes is een oude en gouden combinatie. Maar soms ben ik op zoek naar andere smaken. Niet omdat het nu ineens een hot item is - minder vlees eten om de mensheid en de aarde te redden. Maar gewoon - voor de variatie. En ook omdat mijn blogs gelezen worden, door flexitariërs, carnivoren en mensen die vegetarisch eten. Zo probeer ik iedereen tevreden te houden. 


Klik hier voor het recept

hartige aardappelwafel


Dit is trouwens een mooie manier om van een restje gekookte aardappelen af te komen. Een snelle salade erbij en je hebt een complete maaltijd op tafel. Binnen het half uur zit je aan tafel met dit gerecht. De kaassaus heb ik gemaakt met


Klik hier voor het recept
Huzarensalade op mijn manier


Onderlaatst had ik zin in huzarensalade. Maar niet met ham of corned beef. Maar met rundvlees. De rundvlees was stoofvlees. Deze heb ik gegaard in bouillon van een blokje. Uiteraard kan je ook zelf vlees- of groentebouillon maken. Maar die biologische blokjes vind ik weer een uitkomst. En zo schipper ik tussen koken uit of met een pakje en vers gemaakt. 

Klik hier voor het receptOpperdoezer aardappelsalade


Opperdoezer aardappelen zijn niet zomaar aardappelen. Het is een speciaal ras. Deze aardappelen worden alleen geteeld in een gebied rond het dorp Opperdoes.

Opperdoezer aardappelen zijn in Nederland de enige aardappel met AOP keurmerk. Dat keurmerk staat ook op de verpakking. Wanneer je Opperdoezer aardappelen koopt let dan op dit keurmerk. 


Klik hier voor het receptRaapstelen stamppot 2 personen


Wanneer ik raapstelen in de winkel zie liggen moet ik die eten. Ze zijn maar kort verkrijgbaar. Raapstelen zijn echte vitaminebommen. Daarnaast bevatten ze ook veel ijzer. Eet maar eens rauw keeltje*: dan proef je het ijzer. En je proeft de belofte van een heerlijk voorjaar. 


Klik hier voor het recept
Recept aardappelkoekjes van gekookte aardappelen

No waste aardappelkoeken

Om voedselverspilling tegen te gaan heb ik een simpel en smaakvol no waste recept. Ik heb er nog een soep bij gegeten, maar deze aardappelkoeken zijn ook erg lekker bij een frisse salade of gekookte sperziebonen om maar wat te noemen. Ook erg lekker met verse spinazie en gekookte eieren. 


Klik hier voor het recept


Aardappel anders met kaas


Weet je nog? 

In februari 1996 kwam dit product op de markt. Aardappel anders. Een potje met saus. Je gooide de inhoud over ongekookte aardappelen en je zette de schaal 45 minuten in de oven. Een kookrevolutie. Zo lekker had je je aardappelen nog nooit gegeten.  

Klik hier voor het recept


Recept gehakt met kaas

Door de puree heb ik wel mosterd gedaan. Limburgse mosterd, waar het mosterdzaad nog goed zichtbaar is. Ik heb om de puree smeuïg te maken, wat crème fraîche gedaan. Een paar eetlepels was voldoende. 

Klik hier voor het recept


Gebakken aardappelen - huisgemaakt

Frites is lekker maar gebakken aardappelen zijn net zo lekker. Natuurlijk kan je voorgebakken aardappelen kopen en soms is dat heus wel makkelijk. Maar geloof me, in een handomdraai maak je met een paar aardappelen je eigen gebakken aardappelen. Zelf kook ik ze eerst gaar. 


Klik hier voor het recept


Viscuisine met zalm en venkel stamppot

Ik heb de vis op smaak gebracht met een kruidenmengeling van Euroma. Het was een beetje pittig. Dat kwam goed uit, want zo smaakte het extra lekker wanneer je het samen met een hap stamppot eet. 

Klik hier voor het recept

Bloemkool met gebakken aardappelen en kip

Deze keer heb ik de bloemkool geroosterd met verse tijm. Kost het veel tijd? Welnee, binnen 30 minuten staat het eten op tafel. Lekker gebakken aardappelen en kipstukjes. 

Klik hier voor het recept

Andijviestamppot met kipfilet

Een dame waar ik al heel lang blogcontact mee heb vroeg of ik een lekker recept heb met andijvie. Voor haar maakte ik speciaal dit recept. 

De kipfilet heb ik gekocht in de Lidl. Het is biologisch vlees met het beter leven keurmerk. De kipfilet vervangt de spekjes. Hierdoor wordt het een mager gerecht. Helemaal prima wanneer je een paar pondjes kwijt wilt. Of gewoon op let. 

Klik hier voor het recept
Bietjes met kippendij en gekookte aardappelen

Soms koop ik verse bietjes. Die zijn lekkerder eerlijk gezegd, maar het kost ook meer tijd om ze te bereiden. Daarom koop ik ook weleens die voorgekookte bietjes. Daarmee zet je snel een maaltijd op tafel. Snijden en opwarmen, meer heeft het niet nodig. 

Klik hier voor het recept
Fish and chips huisgemaakt

Ik geef het gewoon toe. Soms vind ik patat of frites ook gewoon lekker. Een hamburger erbij of kipkluifjes. Maar wel huisgemaakt, niet van de frituur of snackbar. 


Klik hier voor het recept


groene kool stamppot met kaas

Groene kool of savooiekool is een heerlijke groente om te roerbakken. Maar het is ook heerlijk in stamppot. Zelf dacht ik dat het lekker zou zijn met gerookte kaas. Voor de kaas ging ik naar de kaaswinkel. In de kaaswinkel zag ik dat ze gerookte geitenkaas verkochten. Die heb ik geprobeerd en het was echt lekker. 

Klik hier voor het recept


Gratis lid worden van Yoors. 

Je kan gratis lid worden van Yoors. Klik hier en meld je aan. Je ontvangt gelijk een bonus. En zodra ik weer een nieuw bericht heb geplaatst, krijg je daar melding van. Handig wanneer je aan het puzzelen bent wat je wilt eten vandaag. Ieder recept is voor 2 personen. Uiteraard past het bij het seizoen.