Flexitarische recepten

Wat is vegetarisch eten? Dat is een wijd begrip en er zijn veel stromingen. Zelf eet ik geregeld een dagje geen vlees. Dit vervang ik voor kaas en/of eieren. Maar dat is niet strikt vegetarisch. Daarom, om discussie te voorkomen , noem ik deze pagina: flexitarische recepten. Want dat ben ik - een flexitariër. 


45


flexitarische recepten

Receptenoverzicht voor een dagje flexitarisch eten

Hieronder vind je het receptenoverzicht met linken naar het recept. Op deze pagina staan recepten die vleesloos zijn. Alle recepten zijn voor 2 personen. 

eenpersoons hapjes

Ik stapte afgelopen vrijdag de kaaswinkel in en zag deze kaas. Ik pakte het ingepakte stuk op en rook eraan. De geur vond ik heerlijk en de kleur gezellig. Thuisgekomen zocht ik naar Klaver kaas op het internet en vond de website. De volledige naam van de kaas is: Klaver Kaas Contadino.

Klik hier voor het recept

tarte tatin recept

Er moest een hartige taart worden gemaakt met ui. Ik kreeg een soort van flashback. Want in 2014 maakte ik ook tarte tatins. Weliswaar op een andere manier. 

Klik hier voor het recept

Hartige taart met paprika

Als het zo doorgaat ga ik de zaterdag tot hartige taarten dag omdopen. Afgelopen zaterdag weer zo'n heerlijke taart gemaakt. Met kant-en-klaar deeg is het nog makkelijker. Zelf deeg maken kan altijd als je dat wilt. 

Klik hier voor het recept

Pizza courgette gorgonzola

Pizza is best lekker en met deze courgette en de paprika werd het helemaal een feestje. Het deeg heb ik niet zelf gemaakt. Ik heb de speltbodem van Tante Fanny gekocht bij de Jumbo. Net zo handig en lekker. De courgette heb ik eerst dun gesneden en ...

Klik hier voor het recept

Broodje met groenten

De groenten heb ik net zo bereid als ik sofrito maak.
De groentes waren dus lekker gaar. Tegenwoordig moet alles beetgaar zijn, maar daar zijn wij niet zo fan van. Trouwens, aubergine is beetgaar ook helemaal niet lekker. Die krijgt pas smaak als het gaar is. En de smaak komt pas in dit gerecht als het toch wat langer suddert.

Klik hier voor het recept
  



Wortel en zoete aardappel soep

Misschien moet je er niet aan denken. Maar soep is niet verkeerd om te eten op warme dagen. Je kan kiezen voor koude soep natuurlijk. Aan de andere kant, deze soep van zoete aardappel en wortel is ook lekker. En makkelijk te bereiden en snel. Het is afhankelijk hoe groot je de stukken aardappel laat. Snijd je kleine stukken dan is de aardappel sneller gaar. En dat geldt ook voor de wortel. Voor het gemak heb ik gebruik gemaakt van vegetarische, biologische, gistvrije bouillonpoeder. 

Klik hier voor het recept

Kruidenspread maken

Ga je Mexicaans eten, kan je er naar wens wat verse peper doorheen doen, eventueel snufje cayennepeper,  koriander, limoensap en knoflook. 

Eet je het bij couscous, kan je er ook een eetlepel tahina doormengen, verse koriander, platte peterselie en een stukje komkommer in kleine stukjes. 

Eet je het als spread op een broodje in plaats van...

Klik hier voor het recept


Feta met groenten

Couscous van bloemkool of rijst van bloemkool, is al weer lang ingeburgerd en in eerste instantie zag ik het niet zo zitten om dat te bereiden. Maar als bloemkoolliefhebber kon ik niet achterblijven. En nu staat het regelmatig op het menu. 

Geroosterde bloemkool maakte ik wel al jaren, of een mooie plak snijden en dan bakken. Decoratief en lekker. Met bloemkool...

Klik hier voor het recept


Makkelijk recept gazpacho

Dit recept is zo simpel, maar zit zo vol met smaak. Althans, wanneer je de juiste tomaten kiest en paprika's. Ik heb gekozen voor zoete puntpaprika's. Geen groene, die zijn niet rijp en maken je Gazpacho bitter. De rode bel-paprika's...

Klik hier voor het recept

zoete aardappelsoep met wortel

Ik had van de week een soeppakket gekocht in de Lidl. Het was zoete aardappelsoep met wortel. Er zaten bouillonblokjes in van maggi, maar die heb ik niet gebruikt. Daar zit E621 in en dat eet ik bij voorkeur niet. 

Nou is soep maken geen hoge school koken. En zeker niet met die pakketten. Het ging er mij ook om, of die groenten wel vers waren. 

Klik hier voor het recept

pompoensoep met boerenkool

Soep met kool. Niet heel bijzonder. In Italië maken ze die al jaren. Daar heet het ribolitta. Die soep is behoorlijk dik. Niet zo dik dat je het kan eten met een vork. Ribolitta laten ze daar een nachtje staan, dan wordt het weer opgekookt en er wordt oud brood in gedaan. De vertaling is:..

Klik hier voor het recept

witlofsalade met avocado

Onderlaatst hoorde ik dat er weer meer vlees wordt gegeten. Voor je gezondheid, het milieu, en dierenwelzijn is het beter om te minderen met het eten van vlees. Ik vind het drie hele goede redenen. 

Trouwe volgers van mijn blog weten dit allang natuurlijk. Want ik probeer in ieder geval regelmatig een recept te plaatsen zonder vlees. 

Klik hier voor het recept

hartige taart recept

Ik heb de smaak te pakken van het bakken van hartige taarten. Sinds ik het deeg van tante Fanny heb ontdekt, wil ik het vaker eten. Afgelopen zondag heb ik er weer één gebakken. Deze keer zonder vlees. Ik had nog tomaten in diverse formaten en kleuren. Dat moest toch wel gezellig zijn. 

Klik hier voor het recept


recept aubergine oven

Dus het werd weer een uitdaging om iets te verzinnen met aubergine. En dat is me weer gelukt. Samen met de prei en orzo of risoni, tomaat uit blik en harissa werd het een heerlijke ovenschotel. De topping bestaat uit ricotta met...

Klik hier voor het recept


spinazie ovenschotel

Verse spinazie en mozzarella. Wij vinden dit een heerlijke combinatie. Een ovenschotel ermee maken kan dan ook prima. Ik heb altijd wel buffelmozzarella. Is iets duurder, maar wel heel erg lekker. 

Nou denk je misschien dat er vlees bovenop ligt. Dat is...

Klik hier voor het recept 

ovenschotel met zoete aardappel en spinazie

Zoete aardappel is een heerlijke groente die prima combineert met kaas en spinazie. De kaas in deze schotel is Parmezaanse kaas en Cheddar. Cheddar geeft zo'n heerlijk bruin laagje op de schotel. 

Voor dit recept heb ik alleen een oven gebruikt. Alles ging er rauw in. Eerst de olie, terwijl de oven stond voor te verwarmen. In de tussentijd de zoete aardappel...

Klik hier voor het recept



Rösti van zoete aardappel

Rösti van zoete aardappel? Yep. Dit had je vast niet zelf bedacht. Het is echt een aanrader. De combinatie van het zoetige van de aardappel, het vettige en zoutige van de kaas. Hmm. Als je dit één keer hebt gemaakt, ga je het vast vaker maken. 

Het recept is ook belachelijk simpel.

Klik hier voor het recept

Polentataartje caprese

Onderlaatst had ik polentataartjes gemaakt. De één met oesterzwammen en kaassaus. De andere heb ik aangekleed met de producten die ook worden gebruikt om een salade caprese te maken. 

Klik hier voor het recept


polentataart hartig

Ik had zin in polenta. Het was alweer een tijd geleden dat we dit hadden gegeten. Polenta is comfort food. De oesterzwammen moesten ook op. 

klik hier voor het recept

oesterzwammen ragout

Dit is een heel simpel recept voor ragout met oesterzwammen. Het is een ragout zonder eerst een roux te maken. De kookroom en kaas zorgde ervoor dat het toch een gebonden saus werd. Voorzichtig heb ik de kookroom laten inkoken tot het de door mij gewenste dikte had. 

klik hier voor het recept

recept aardpeer broccoli

Ik zag deze aardperen in de Albert Heijn waar ik al eerder blogs over schreef. Dit recept is zo snel klaar. Geen vlees, want de buffelmozzarella is de vleesvervanger. Lekker nog wat smaaktomaatjes erbij. Echt een zalig gerecht. 

Klik hier voor het recept


gebakken feta recept

Ik had van de week heerlijke gekleurde puntpaprika's gekocht in de Lidl. In de koelkast lag nog een halve bloemkool en ik zag echte feta staan. Een potje met wat zwarte olijven. Tja, daar kon ik wel wat mee.

De feta wilde ik deze keer bakken. Dat doen ze in Griekenland ook, alleen met andere kaas...

Klik hier voor het recept 


Witlofsalade recept

Witlof was vroeger een wintergroente. Maar tegenwoordig is het 12 maanden verkrijgbaar. Het is een groente waar je snel een salade mee op tafel zet. Zo ook afgelopen maandag. Zo nu en dan pak ik een balansdag en als ik dat doe dan vaak op maandag. Het weekend snoepen we toch wat extra's. En dan is de maandag een...

Klik hier voor het recept

Couscous salade feta recept

Feta kaas vinden wij echt heel erg lekker. Dan heb ik het niet over die nep-feta die ook witte kaas voor de salade wordt genoemd. Nee! The real thing. Die ietwat ziltig zoute kaas die zo lekker romig is en brokkelt. Al een aantal weken was ik in de Lidl naar die kaas opzoek. 

Klik hier voor het recept

krokante tofu recept

Heel lang geleden had ik eet-technisch gesproken Aziatische dinsdag in huize Elisabeth. Dat is verwaterd. Zelf vind ik het heel handig om aan dagen een label te hangen. Denk aan: meatless monday, Aziatische dinsdag, woensdag gehaktdag, donderdag peulvruchten-dag, vrijdag visdag, zaterdag broodjes- hartige taart-of pizza-dag. Zondags uitgebreider koken. 

Klik hier voor het recept

vegetarische viskoekjes

Vanmorgen zag ik via de herinneringen op Facebook een recept uit 2012. Deze had ik destijds bewust nog niet verwijderd omdat ik wist dat het nog eens van pas kon komen. En vandaag vind het zo'n dag. Destijds was ik al druk bezig met tofu als vlees- of visvervanger. Ik had in de viswinkel gedroogd zeewier gezien met de naam Persil de la Mer. Oftewel: peterselie uit de zee. Die zeewier...

Klik hier voor het recept

Puntpaprika met kaas uit de oven

Puntpaprika's zijn heerlijk. Smaakbommen zijn het, zeker wanneer je ze gaart in de oven en wat andere smaakmakers toevoegt. Dit recept staat binnen 30 minuten op tafel. Je kan het eten als lunch, bij de bbq maar ook bij de warme maaltijd. Lekker met gekookte rijst met tomaten erdoor. Of plakken gebakken zoete aardappel. Maar natuurlijk ook erg lekker op een broodje. 

Klik hier voor het recept

Meatless monday recepten

Onderlaatst had ik zin in iets met tomaat en ei. Ik had van die heerlijke grote vleestomaten gekocht. En ik dacht, die zijn lekker om te gebruiken voor dit gerecht. Het is een stevige tomaat, die kan wel tegen wat hitte. 

Dit gerecht is budget en vleesloos. Ook lekker als balansdag. 

Zo gezegd - zo gedaan.

klik hier voor het recept


Omelet met spinazie en geitenkaas

Spinazie, ei en geitenkaas is een heerlijke combinatie. En wat nog fijner is, na een dag werken zet je dit gerecht razendsnel op tafel. Lekker met zoete puntpaprika en verse basilicumblaadjes. 

Moeilijk? Welnee, echt simpel en smaakvol. 

Klik hier voor het recept

recept oud brood quiche

Oud brood wordt toch nog te vaak weggegooid hoor ik zo om me heen. Of het wordt aan de eenden gegeven. En die zijn er helemaal niet bij gebaat. Sterker - het is ongezond voor ze. 
Zelf heb ik nooit oud brood over. Ik neem iedere dag zes sneetjes brood uit de vriezer. Drie voor meneer en drie voor mij. Precies genoeg. Bij mijn bakker laat ik het brood dun snijden. 

Klik hier voor het recept


No waste gebakken champignons met gekookt ei op brood

Oud brood no waste tip Vorige week had ik de hartige
taart gemaakt met oud brood. Deze keer heb ik een nog simpeler recept met oud brood. Zonder vlees maar met kaas en gekookt ei. 

Klik hier voor het recept


Hartige taart met oud brood als bodem

Deze taart is dus zonder pakjes gemaakt, maar wel met behulp van een specerijenmengeling. Het moet wel op smaak worden gebracht tenslotte. 

Je kan deze taart wel van te voren maken. Wanneer je aan tafel gaat, even opwarmen in de oven en dan... aan tafel.

Klik hier voor het recept


Recept courgette pannenkoek

Picture this! 
Ik open de koelkast, trek de groentela open en zie een courgette. Die ligt daar niet geheel toevallig natuurlijk. Die had ik zelf gekocht. De courgette ging het worden. Eerst eens wassen, kontje eraf en raspen maar. In een schone, niet naar wasmiddel geurende theedoek gedaan en uitwringen. Dit had ik gedaan. Maar hoe nu verder? 

Klik hier voor het recept

Courgette clafoutis

Aangezien ik een hartige clafoutis ging maken, dacht ik dat dit ook heel goed met polenta gemaakt kon worden. Voor mensen met coeliakie, polenta is van nature glutenvrij. Hierover verderop meer. 

Een aantal eieren, een bekertje crème fraîche en wat kruiden dat moest het gaan doen. En uiteraard de courgette. 

Klik hier voor het recept

volkoren sandwich met groenten

Ondanks dat het nog winter is, eet ik op een dag als deze - 19 graden buiten - geen stamppot zuurkool. Daarom geniet ik heerlijk van deze sandwich. En misschien vinden jullie - mijn volgers, lurkers en reageerders, deze sandwich ook erg lekker. 

Klik hier voor het recept

Kaas uienbrood

Kaas-uienkruier, kaas- uienbroodjes - what's in a name. Het gaat er uiteindelijk om of ze lekker zijn toch? 

Mijn trouwe volgers weten onderhand, dat wanneer ik geneurie hoor aan de andere kant van de tafel dat het dan snor zit, qua smaak. En geneurie was met dit broodje hoorbaar aanwezig. Zo'n fijn geluid. Daar doe ik het toch ook voor. Maak jullie maar geen zorgen. Zelf vond ik het ook lekker. Anders werk ik het recept niet uit. 

Klik hier voor het recept

mayonaise met aquafaba

Het zat al jaren in mijn hoofd om het eens te maken. Vegan mayonaise van aquafaba. Wat is aquafaba? Dat is het vocht van peulvruchten wat je normaal gesproken via je zeef in het riool verdwijnt. 
Ik had bruine bonenschotel gemaakt met bonen uit een potje. Ineens kreeg ik een brainwave om het vocht op te vangen. Het is een tijdje houdbaar in de koelkast en je kan het ook invriezen. 

Klik hier voor het recept

rosti rondjes met kaas

Van zoete aardappel en oude kaas heb ik deze heerlijke rösti bites gemaakt. Deze zijn eigenlijk best nog groot te noemen. Ik heb ze in de koekenpan bereid en daarna warm gehouden in de oven. Dat ging prima. 

Geef je dit aan je kinderen eten ze ongemerkt extra groente. Zoete aardappel is een groente namelijk. 

Klik hier voor het recept


Ovengegaarde spruiten met halloumi

Afgelopen week dacht ik dat het de laatste keer was dat ik spruiten zou eten. Maar als de kou en nattigheid zo aanblijft ga ik ze vast en zeker nog eens eten. Nog maar weer eens variatie bedenken. Deze versie viel in de smaak. Eerst heb ik ze geroosterd...

Klik hier voor het recept

Aardappel anders met kaas

Een tijd terug waren we met vakantie en ik deed boodschappen bij AH. Daar zag ik bij voorgekookte aardappelen, potten met aardappel anders staan. Ik dacht werkelijk dat dit product niet meer bestond. Dat had ik dus mis. Vanaf dat moment kriebelde het in mij om dit ook eens zelf te maken. Proberen althans...

Klik hier voor het recept

vegetarische hartige taart recept

De boodschappen had ik op vrijdag gedaan en zaterdag wilde ik die taart gaan eten. Voor die mozzarella moest ik wat verzinnen. Want ik wilde het wel zichtbaar hebben. Aan tafel maar ook voor op de foto. Dat betekende dat ik het niet van het begin moest laten meebakken. Had ik dat wel gedaan, dan...

Klik hier voor het recept

hartige aardappelwafel

Dit is trouwens een mooie manier om van een restje gekookte aardappelen af te komen. Een snelle salade erbij en je hebt een complete maaltijd op tafel. Binnen het half uur zit je aan tafel met dit gerecht. De kaassaus heb ik gemaakt met..

Klik hier voor het recept 

gevulde groenten uit de oven

De couscous ging niet helemaal op. Weggooien is makkelijk - maar het is zonde. Invriezen kan altijd, maar ik moet eerlijk bekennen dat het dan uit het zicht verdwijnt. Na een paar maanden is het ook niet meer zo lekker. Daarom gebruik ik het liever direct...

Klik hier voor het recept


Kaasfondue met drie soorten kaas

Wij hebben dit op een vrijdag gegeten. Het was zo'n vrijdag na een vermoeiende week en ik had zin in lekkers. Nou me dunkt, deze kaasfondue was echt lekker. Mijn graadmeter is meneer de fotograaf. Hij zit tegenover mij en wanneer hij neuriet tijdens het eten, is hij tevreden. Natuurlijk is dit ook lekker op andere dagen van de week. 

Klik hier voor het recept


boerenkool stamppot anders

Boerenkool met worst en spekjes is een oude en gouden combinatie. Maar soms ben ik op zoek naar andere smaken. Niet omdat het nu ineens een hot item is - minder vlees eten om de mensheid en de aarde te redden. Maar gewoon - voor de variatie. En ook omdat mijn blogs gelezen worden, door flexitariërs, carnivoren en mensen die vegetarisch eten. Zo probeer ik iedereen tevreden te houden. Kan natuurlijk niet, maar valt te proberen.  

Klik hier voor het recept