Woensdag gehaktdag

In deze moderne tijd is dit niet meer gebruikelijk. Het is ook iets van vroeger. Toen de slagers nog zelf slachten en het vlees in porties verdeelden. Tegenwoordig is alles op ieder moment te koop. Zelfs seizoensgebonden groenten en/of fruit kan je het hele jaar door kopen. 

Ik bedenk en schrijf recepten die seizoensgebonden zijn. En dat kan ook heel lekker met gehakt. 

Scroll naar beneden voor de recepten. 
Receptenoverzicht met gehakt

Hieronder vind je het receptenoverzicht met linken naar het recept. Op deze pagina staan recepten waar rundergehakt in is gebruikt. Alle recepten zijn voor 2 personen. 

bulgur met gehaktballetjes

De bruine bonen komen deze keer uit een potje. Soms vergeet ik mijn peulvruchten te weken of komt het even niet zo uit. Of ik krijg ineens zin in bonengerecht. Peulvruchten zelf weken en koken is wel goedkoper. Daarom doe ik dat ook regelmatig. Alleen deze keer niet. Doe daar niet moeilijk over. Het gaat erom dat je peulvruchten eet tenslotte. En dan ook nog het soort wat je zelf lekker vind. Peulvruchten zijn namelijk heel gezond voor je. 

Klik hier voor het recept

Homemade slavink

Ik mag graag een slavinkje eten en niet per se bij sla. Bij alle groenten eigenlijk. Maar in het gehakt van de kant-en-klare vinken zitten toevoegingen die ik liever niet eet. Dus het werd tijd voor een huisgemaakte versie uit mijn keuken. En nee, dat is niet veel meer werk. Het is ietsiepietsie meer werk. Het kost niet meer tijd dan een gehaktballetje draaien. 

Klik hier voor het recept

Wat is sloppy joe

Terug naar de vraag: wat is sloppy joe? Naar het schijnt is het in de staat Iowa - plaats Sioux City bedacht door een kok. Oorspronkelijk werd het gemaakt met rundergehakt en een tomatensaus en extra ketchup. Het vlees werd gedaan op een hamburgerbroodje. 

Het werd dus eens tijd dat ik ook een sloppy joe ging maken. En wel op mijn manier. 


Klik hier voor het recept


Taco van mini-tortilla's van de Lidl

Ik hoor je denken: ja maar taco's zijn toch die dubbelgevouwen - gefrituurde dingen die ik koop in de Taco Bell. Geloof me, geen Mexicaan zal die dingen eten. Het is gewoon bedacht door HQ van Taco Bell. Het heeft niets met de echte taco's te maken. 

Klik hier voor het recept

taco met gehakt en guacamole

Sloppy Joe. Dat is een broodje met gehakt- zie link naar het recept op deze pagina. Ineens kreeg ik daar zo'n zin in. Alleen niet in een broodje, maar op een tortilla. De tortilla's had ik in huis. Deze keer waren het volkoren tortilla's van zuurdesem. Beter voor de mens. 

Klik hier voor het recept

Gehaktballetjes recept

Het gehakt heb ik op smaak gebracht met verse kruiden. Deze keer was het salie en platte peterselie, en nog wat verse peper en paneermeel. Heb geen zout in het gehakt gedaan en ook niet bij het koken van de broccoli of spelt.

Klik hier voor het recept

Recept gehakt met kaas

Een gewoon balletje kan altijd. Eerst wilde ik er mosterd doorheen doen. Maar dat heb ik vervangen voor mosterdpoeder. Verder heb ik het gehakt vrij standaard op smaak gebracht, met peper en nootmuskaat. 

Klik hier voor het recept


Recept moussaka met zoete aardappel

De aubergine wordt gegaard in een goede laag olie. Je laat de plakken uiteraard uitlekken op keukenpapier, maar dan nog. Bovenop ligt een dikke laag bechamelsaus met kaas. En dan tussen de lagen nog een gehaktsaus. Je snapt, echt een gerecht om zo nu en dan en dan op hoogtij-dagen te eten. 

Klik hier voor het recept

Gehaktsaus maken

Gehakt vind ik zo veelzijdig, je kan er veel gerechten mee maken. Een lekker gehaktballetje is niet te versmaden vind ik zelf. In Spanje zijn albondigas in tomatensaus een heerlijke tapas. Zelf gebruik ik zeker één keer per week gehakt. In dit recept heb ik van het gehakt een saus gemaakt. 

Klik hier voor het recept


Huisgemaakte cheeseburger

'Ik heb trek in een hamburger.'
'Ja, lekker. Heb je die huis dan?'
'Natuurlijk heb ik die in huis. Althans, ik heb de ingrediënten in huis.'
'Heerlijk, wanneer gaan we eten?'
'Over 20 minuten.'
'Oké!'

Zo ging het gesprekje tussen meneer en mij. Een hamburger of cheeseburger is zo snel zelf gemaakt, die hoef je echt niet kant-en-klaar te kopen. 

Klik hier voor de link


Met gehakt gevulde paprika

Ik dacht laat ik eens wat anders doen met gehakt. Rul bakken en dan groenten erdoor heb ik al vaak gedaan. En ineens schoot mijn met ei gevulde tomaat in gedachten en met kaas gevulde paprika. Dit moet ook lekker zijn met gehakt. In mijn koelkast lagen nog twee vleestomaten en paprika's in overvloed. 

Klik hier voor de link

Polenta met champignons

Polenta moet wel flink op smaak worden gebracht. Doe je dit niet, dan smaakt het eigenlijk nergens naar. 

Zelf gebruik ik een groentebouillonblokje in het water, Zodra de polenta gaar is voeg ik Parmezaanse kaas en peper toe. Je kan het met veel combineren. Zelf heb ik het onlangs gecombineerd met champignons en gehaktballetjes. 

Klik hier voor de link


Huisgemaakte hamburger recept

Soms heb ik zin in een lekkere hamburger. En met lekker bedoel ik natuurlijk  niet zo'n kartonnen fast-food-hap. Ik maak hem uiteraard lekker zelf. 

Deze keer wilde ik er geen brood bij. Ik zag bolcourgettes liggen in de Lidl en vleestomaten. Die kon ik mooi gebruiken om mijn hamburger tussen te stoppen. 

Klik hier voor het recept


bloemkool in gehakt jasje

Bloemkool verpakt in een jasje van gehakt. Ik maakte het niet spek. Dat vond ik te vet. Dus alleen met rundergehakt. 

Klik hier voor het recept


arepa met gehakt

Glutenvrij broodje gevuld met gehakt-groentesaus. Moeilijk? Welnee, zelfs ik kon de broodjes maken. En dat zegt wat. Bekijk de pagina maar voor het makkelijke recept. 

Klik hier voor het recept